Σε μια εποχή που η περιβαλλοντική ρύπανση έχει φτάσει στο ζενίθ, που η ζήτηση αγαθών από τη γη έχει ξεπεράσει την παραγωγή της, που η υποθήκευση της υγείας των μελλοντικών γενεών είναι πλέον δεδομένη, η εφαρμογή οικολογικής στρατηγικής από επιχειρήσεις σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης είναι επιτακτική ανάγκη.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια με τη συγκλονιστική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και την άμεση ζήτηση μεγάλου όγκου συσκευασιών από μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις, η επιλογή αποκλειστικά οικολογικών υλικών στις συσκευασίες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η συσκευασία είναι τόσο σημαντική όσο και το περιεχόμενό της. Η εξέλιξη μιας συσκευασίας πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη της επιστήμης και την ανάγκη προστασίας του πλανήτη με βάση την αρχή της βιωσιμότητας και τη χρήση οικολογικών υλικών στη συσκευασία.

 

 

Υλικά συσκευασίας φιλικά προς το περιβάλλον

Είναι γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στον τομέα της συσκευασίας χαρακτηρίζονται από μία λέξη: βιωσιμότητα. Η στροφή σε προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον αποτελεί επιλογή όχι μόνο των εταιρειών αλλά και του αγοραστικού κοινού.

Ενδεικτικά, το 55% των καταναλωτών δήλωσαν ότι κάνουν τις αγορές τους από εταιρείες που είναι ευαισθητοποιημένες ως προς την προστασία του πλανήτη, ενώ το 54% ανέφεραν ότι αγοράζουν προϊόντα με οικολογική συσκευασία (πηγή: “Global Consumer Insights Pulse Survey”).

 

 

Συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως όταν μιλάμε για συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον δεν εννοούμε μόνο αυτές που είναι κατασκευασμένες από φυσικά υλικά, αλλά και αυτές που έχουν δημιουργηθεί με σύγχρονες τεχνικές και ειδική eco-friendly επεξεργασία ώστε να είναι ανθεκτικές στη χρήση και στον χρόνο ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Για παράδειγμα, μια ανθεκτική συσκευασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, αποκτά νέα ζωή σε κάθε χρήση, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και στηρίζεται στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης.

Παρακάτω, ακολουθούν τα δημοφιλέστερα υλικά συσκευασιών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον:

 

Συσκευασία από φυσικό χαρτοπολτό

Πρόκειται για φυτικές παρθένες ίνες που προέρχονται από τα δέντρα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χαρτιού. Επειδή είναι 100% φυσικό υλικό έχουν μικρότερο κύκλο ζωής καθώς κατά την ανακύκλωση οι ίνες γίνονται όλο και μικρές. Ωστόσο, μέσω ειδικής προσθήκης ινών ξύλου, η δομή του φυσικού χαρτοπολτού μπορεί να βελτιωθεί και ο κύκλος της ζωής του να επιμηκυνθεί.

Μάλιστα, οι συσκευασίες που έχουν δημιουργηθεί από φυσικό χαρτοπολτό και φέρουν την ειδική ένδειξη FSC® πιστοποιούν ότι η προέρχονται από καλά διαχειριζόμενα δάση πιστοποιημένα από FSC®, ανακυκλωμένα υλικά και άλλες ελεγχόμενες πηγές.

 

Συσκευασία από ανακυκλωμένο χαρτοπολτό

Ο ανακυκλωμένος χαρτοπολτός παράγεται από χαρτί που συλλέγεται, συμπιέζεται και έπειτα από ειδική επεξεργασία παίρνει την τελική μορφή του με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές. Ειδικότερα στον τομέα της συσκευασίας, ο ανακυκλωμένος χαρτοπολτός είναι μια εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον παρασκευή, που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή των χαρτόκουτων και των χαρτοκιβωτίων.

 

Κομποστοποιήσιμη συσκευασία

Κομποστοποιήσιμη συσκευασία είναι αυτή που θα διασπαστεί φυσικά όταν αφεθεί στο σωστό περιβάλλον (οικιακό ή εμπορικό κομπόστ), προκειμένου να μπορέσει να αποσυντεθεί και να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής της. Παρασκευάζεται από οργανικά υλικά τα οποία διασπώνται σε εύλογο διάστημα χωρίς να αφήνουν στο περιβάλλον τοξικές χημικές ουσίες ή επιβλαβή σωματίδια. Παράλληλα, η κομποστοποιήσιμη συσκευασία έχει την ικανότητα να διασπάται σε πλούσια θρεπτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.

Η κομποστοποιήσιμη συσκευασία μπορεί να κατασκευαστεί από τρεις τύπους υλικών: χαρτί, χαρτόνι ή βιοπλαστικά.

 

Συσκευασία από κάνναβη

Οι πρόσφατες αλλαγές στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική νομοθεσία που δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του φυτού για διάφορες παρασκευές έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητα της κάνναβης. Οι ίνες της κάνναβης χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σπάγκων, υφασμάτων για σάκους ακόμα και πανιά ιστιοφόρων, εξαιτίας της ανθεκτικότητάς τους. Τα τελευταία χρόνια, οι ίνες του φυτού χρησιμοποιούνται από τη χαρτοβιομηχανία για παραγωγή χαρτιού ειδικής ποιότητας και συσκευασιών, δημιουργώντας έναν νέο κύκλο οικονομίας που στηρίζεται στην αειφορία και τη μικρότερη οικολογική επιβάρυνση.

 

Επιλογή «πράσινης» συσκευασίας για επιχειρήσεις

Η επιλογή της κατάλληλης οικολογικής συσκευασίας για την επιχείρησή σας δεν χρειάζεται να είναι σύνθετη ή περίπλοκη. Οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως επιλέγουν για τη μεταφορά των προϊόντων τους την εξαιρετικά οικολογική επιλογή των χαρτοκιβωτίων. Φτιαγμένα από φυσικό ή ανακυκλωμένο χαρτοπολτό, τα χαρτοκιβώτια ως συσκευασία για τα προϊόντα σας αποτελεί μία οικολογική και ασφαλής επιλογή.

Με απεριόριστες δυνατότητες διαστάσεων, πολλές επιλογές σχήματος, ανοίγματος και εκτύπωσης, τα χαρτοκιβώτια μπορούν να προσαρμοστούν με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις κάθε brand.

Στην Cartabianca τα χαρτοκιβώτια κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο kraft χαρτί με 3 ή 5 φύλλα σε καφέ ή λευκό χρώμα. Οι διαστάσεις διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες σας και η ασφαλής μεταφορά των προϊόντων σας αποκτά κύρος.

Η Cartabianca ως εταιρεία που σέβεται το περιβάλλον έχει αποκτήσει την FSC®( FSC® C172223) πιστοποίηση και μπορεί να προσφέρει οικολογικές λύσεις, κατόπιν αιτήματος των πελατών της, με συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον, που προέρχονται από καλά διαχειριζόμενα δάση πιστοποιημένα από FSC®, ανακυκλωμένα υλικά και άλλες ελεγχόμενες πηγές.

 

Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί την οικολογική συσκευασία που ταιριάζει στις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.