Ο αντίκτυπος από τα απορρίμματα συσκευασίας στο περιβάλλον αποτελεί ένα από τα φλέγοντα θέματα συζήτησης των τελευταίων χρόνων και καθιστά απαραίτητη τη μετάβαση κάθε επιχείρησης σε ένα μοντέλο διαχείρισης που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Καθημερινά, οι σύγχρονες επιχειρήσεις  χρησιμοποιούν εκατοντάδες δεκάδες συσκευασίες που συχνά καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.

Περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της συσκευασίας  (πηγή: European Commission).  Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ένα νέο πλαίσιο καθώς και νέους κανονισμούς σχετικά με τη χρήση πλαστικών και χάρτινων συσκευασιών με στόχο μία Ευρώπη πιο «πράσινη».

Η νέα πραγματικότητα  καλεί τις επιχειρήσεις να σκεφτούν διπλά και τριπλά πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αφορά στην επιλογή της κατάλληλης συσκευασίας. Εισερχόμενοι λοιπόν σε μία νέα εποχή, είναι η τέλεια ευκαιρία να παρουσιάσουμε κάποιες πολύτιμες συμβουλές που θα συμβάλλουν αισθητά στη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας.

Tip 1: Δώστε έμφαση στις διαστάσεις προϊόντων και συσκευασιών

Έχουμε δει να συμβαίνει αρκετά συχνά: μικρά αντικείμενα συσκευασμένα σε δυσανάλογα μεγάλα κουτιά ή τσάντες συσκευασίας. Εκτός από την απογοήτευση που δημιουργείται στον πελάτη σας από την πρακτική αυτή, αποτελεί παράλληλα μία τεράστια σπατάλη πρώτων υλών, υλικών αλλά και χρημάτων. Ξεκινήστε υπολογίζοντας το ακριβές μέγεθος των προϊόντων σας και βεβαιωθείτε ότι το κάθε προϊόν συνοδεύεται και από τη σωστή συσκευασία.

Tip 2: Επιλέξτε συσκευασίες φτιαγμένες από βιώσιμα υλικά

Ήρθε η στιγμή να στρέψετε την προσοχή σας σε συσκευασίες που προέρχονται από  βιώσιμα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Έχετε πλέον στη διάθεσή σας μία σειρά από εναλλακτικές προτάσεις συσκευασίας που έχουν δημιουργηθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. Οι προτάσεις αυτές δεν υστερούν σε δημιουργικότητα ενώ παράλληλα δίνουν πολλά περιθώρια για να τις προσωποποιήσετε με βάση τις ανάγκες τις επιχείρησής σας.

Tip 3: Επιλέξτε προσεκτικά τους προμηθευτές σας

Πριν προχωρήσετε σε μία συνεργασία με έναν προμηθευτή εξετάστε κατά πόσον σας προσφέρει «πράσινες» λύσεις για την επιχείρησή σας. Για παράδειγμα, στην Cartabianca δημιουργούμε και προσφέρουμε ανθεκτικές και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες από βιώσιμες και ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον. Σε κάθε νέα συνεργασία, αναζητήστε φιλικές προς το περιβάλλον προτάσεις, αξιολογήστε τις προσπάθειες που κάνει ο προμηθευτής για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και ζητήστε πληροφορίες σχετικά με την πηγή των υλικών και των πρώτων υλών.

Tip 4: Σκεφτείτε διπλά τις… επιστροφές

Ένας παράγοντας που συχνά οι επιχειρήσεις αγνοούν είναι οι επιστροφές των παραγγελιών. Μία παραγγελία που επιστρέφεται σε κατεστραμμένη συσκευασία σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αντικατασταθεί με ένα συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αύξηση των απορριμμάτων. Πώς μπορείτε να περιορίσετε τα απορρίμματα συσκευασίας; Προτιμήστε στιβαρές συσκευασίες και παρακινήστε τους πελάτες σας να τις χρησιμοποιήσουν για τις επιστροφές τους. Μία πιο στιβαρή συσκευασία έχει περισσότερες πιθανότητες να επιστραφεί σε εσάς αλώβητη και άρα να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τη μελλοντική αποστολή.

Μπορεί παλαιότερα οι βιώσιμες πρακτικές στη συσκευασία να φάνταζε ως μία πολυτέλεια και οι επιλογές σας να φαίνονταν περιορισμένες, όμως, πλέον υπάρχουν αρκετές λύσεις και προτάσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κάθε σύγχρονης επιχείρησης. Η εξειδικευμένη ομάδα μας βρίσκεται στο πλευρό σας σε κάθε στάδιο της αναζήτησής σας για να σας προτείνει καινοτόμες λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν τον eco-friendly χαρακτήρα της επιχείρησή σας.

Σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον… είμαστε μαζί!