Μία τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις παγκόσμιες αγορές είναι οι συσκευασίες πολυτελείας. Η παγκόσμια αγορά πολυτελών συσκευασιών παρατηρήθηκε ότι έχει αξία 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 ενώ μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να φτάσει στα 10,4 δις. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Future Market Insights οι συσκευασίες αυτές μεταφέρουν την αίσθηση ότι τα προϊόντα παραμένουν άθικτα και προστατευμένα από πιθανές ζημιές, προστίθεται αξία στα προϊόντων που περικλείουν.

Για να κατανοήσουμε σε βάθος την αξία των συσκευασιών πολυτελείας για τους καταναλωτές, αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι το 61% των καταναλωτών είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ένα προϊόν περισσότερες από μία φορές εάν αυτό έρχεται σε συσκευασία πολυτελείας (Dotcom Distribution). Παράλληλα, το 67% των καταναλωτών δηλώνει ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία των προϊόντων μπορούν να επηρεάσουν τις αγοραστικές του αποφάσεις (Ipsos).

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των συσκευασιών πολυτελείας;

Οι συσκευασίες πολυτελείας ξεχωρίζουν από τις συμβατικές χάρη στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, των εκλεπτυσμένων λεπτομερειών και των φινιρισμάτων που προσδίδουν μία αίσθηση κομψότητας και γοητείας. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μία αίσθηση ενθουσιασμού και ανυπομονησίας, ενδυναμώνοντας την αντίληψη των καταναλωτών για ένα brand.

1. Αποκλειστικότητα & προσωποποίηση

Η πολυτέλεια σαν έννοια είναι συνυφασμένη με την αποκλειστικότητα και την προσωποποίηση στις ανάγκες του κάθε καταναλωτή ξεχωριστά. Αποτελεί τον κρυφό πόθο εκατομμυρίων καταναλωτών που επιδιώκουν οι αγορές τους να έχουν επιπλέον αξία. Τα περίτεχνα σχέδια, οι αποκλειστικές συσκευασίες περιορισμένης ή ειδικής έκδοσης καθώς και οι λεπτομέρειες που διακριτικά κεντρίζουν την προσοχή, μετατρέπουν ένα προϊόν σε αντικείμενο επιθυμίας.

Πριν προχωρήσετε στη λύση μίας συσκευασίας πολυτελείας σκεφτείτε το κοινό που απευθύνεστε, συνυπολογίστε το ποσό που είναι διατεθειμένο να δώσει για τα προϊόντα σας και εξερευνήστε την κατάλληλη λύση που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. Ίσως οι χειροποίητες, χάρτινες τσάντες πολυτελούς κατασκευής topline που θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία χαρτιών και χειρολαβών με κρυφό πιάσιμο ή clip να είναι η ιδανική πρόταση για την εταιρεία σας.

2. Απογειώνοντας την unboxing εμπειρία

Οι συσκευασίες πολυτέλειας εντείνουν τον ενθουσιασμό και καλλιεργούν την ανυπομονησία, μετατρέποντας τη στιγμή του unboxing σε μία μοναδική εμπειρία – σημείο επαφής μεταξύ πελάτη και brand. Οι πελάτες σας νιώθουν ξεχωριστοί, μοναδικοί και ευγνώμονες ενώ είναι πιο πρόθυμοι να επαναλάβουν τις αγορές τους στο μέλλον από τη δική σας επιχείρηση. Μπορεί ένα κυλινδρικό κουτί με καπάκι και εκτύπωση σε κάποιο από τα δημοφιλέστερα χρώματα pantone να είναι μία υπέροχη συσκευασία για προϊόντα υψηλής αξίας, όμως, αναλογιστείτε τον ενθουσιασμό όταν προστίθενται σε αυτό πολυτελή χαρτιά αφής, προσωποποιημένα μηνύματα ή ειδικές αποκλειστικές προσφορές.

3. Γίνετε viral

Το «virality» στα social media είναι ένας από τους στόχους κάθε επιχείρησης που έχει παρουσία στο digital περιβάλλον καθώς θα οδηγήσει σε ευρεία απήχηση και θα προσεγγίσει νέα κοινά, συνήθως σε χαμηλό κόστος. Πώς μπορεί μια πολυτελής συσκευασία να σας κάνει viral; Μέσα από ευχαριστημένους πελάτες που θέλουν να μοιραστούν την εμπειρία τους και να παρουσιάσουν στους διαδικτυακούς τους followers την κομψή επιλογή που έκαναν όταν παράγγειλαν από εσάς. Τα social media είναι γεμάτα από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό ενώ το κοινό παρακολουθεί με μεγάλη ανυπομονησία ανάλογο περιεχόμενο, διαμορφώνοντας την αγοραστική του συμπεριφορά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (το 54%) έχουν κάνει τουλάχιστον μια αγορά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Sepe).

Οι συσκευασίες πολυτελείας κινούνται παράλληλα με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, επικεντρώνοντας στην εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών που αντικατοπτρίζουν τον σεβασμό για το περιβάλλον και υπογραμμίζουν την οικολογική δέσμευση των εταιρειών. Ανακαλύψτε τον τρόπο να προσελκύσετε τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, επιλέγοντας συσκευασίες από χαρτί που έχουν παραχθεί από ανακυκλωμένα υλικά, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην Cartabianca συνδυάζουμε υλικά υψηλής ποιότητας και τεχνογνωσία για να είμαστε δίπλα σας με καινοτόμες προτάσεις και λύσεις σε είδη συσκευασίας που ενδυναμώνουν τη φήμη σας και ενθουσιάζουν τους πελάτες σας. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να σχεδιάσουμε μαζί τη συσκευασία που καλύπτει τις ανάγκες σας.