Η βιομηχανία της μόδας βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο κάθε κοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμβάλλει καθοριστικά στην παγκόσμια οικονομία, προωθεί τη δημιουργικότητα, ευνοεί την καινοτομία, δημιουργεί νέους κλάδους επιχειρηματιών, διαμορφώνει αντιλήψεις και εδραιώνει πεποιθήσεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, η βιομηχανία των fashion brands έχει καταστεί ο δεύτερος πιο ρυπογόνος κλάδος του πλανήτη μετά από τον άνθρακα. Κι όσο περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση σε ρούχα τόσο καταστροφικότερος είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον. Σύμφωνα με νεότερες εκθέσεις του ιδρύματος Ellen McArthour, τα τελευταία 15 χρόνια η παγκόσμια ζήτηση σε κλωστοϋφαντουργικές ίνες έχει υπερδιπλασιαστεί και ταυτόχρονα η μέση διάρκεια που ο αγοραστής φοράει τα ρούχα έχει μειωθεί στο μισό.

Γιατί η αειφορία στα fashion brands είναι σημαντική

Τα τελευταία χρόνια πολλά παραδοσιακά και ανερχόμενα fashion brands αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές επιπτώσεις που ακολουθεί ο κύκλος της δημιουργίας ρούχων και στρέφονται σε βιώσιμες πρακτικές. Παράλληλα, οι καταναλωτές ενημερώνονται και αγκαλιάζουν τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα το κύμα της αειφορίας να εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Πραγματικά αειφόρα είναι τα fashion brands που δεσμεύονται για χαμηλά απόβλητα και βιώσιμη παραγωγή και στα οποία ολόκληρος ο κύκλος των εργασιών στηρίζεται στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για το καλό τόσο της κοινωνίας όσο και της βιομηχανίας.

Τα αειφόρα fashion brands κερδίζουν διαρκώς έδαφος γιατί αντιλαμβάνονται την ανάγκη των έμπειρων καταναλωτών για αυθεντικότητα και «πράσινες» πρακτικές.

Πώς να δημιουργήσετε ένα αειφόρο fashion brand το 2022

Πρώτο βήμα: σωστή επιλογή υφασμάτων

Το κυρίαρχο υλικό στη βιομηχανία της μόδας είναι το βαμβάκι. Πρόκειται για υλικό απαλό, ανθεκτικό και φιλικό προς το δέρμα. Ωστόσο, κάθε χρόνο, για την καλλιέργεια, την παραγωγή και την επεξεργασία εκατομμυρίων τόνων βαμβακιού χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και επιβλαβή συνθετικά λιπάσματα που ρυπαίνουν το υπέδαφος με άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

Οργανικό βαμβάκι: Η επιλογή υφασμάτων όπως το οργανικό βαμβάκι, που καλλιεργείται σε ειδικές εκτάσεις με χρήση βιολογικών λιπασμάτων, δεν επιβαρύνει το υπέδαφος και έχει χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το οργανικό βαμβάκι χαρακτηρίζεται για την ποιότητα και τη φιλικότητα προς το δέρμα, προσφέροντας στους καταναλωτές ρούχα υψηλής ύφανσης και ανθεκτικότητας.

Ανακυκλωμένο βαμβάκι:  Προέρχεται από τα υπολείμματα παραγωγής και τα απορρίμματα υφασμάτων και ρούχων που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους. Συλλέγονται προσεκτικά, κατατάσσονται με βάση το χρώμα, «αλέθονται» μέχρι να γίνουν ίνες και γνέθονται εκ νέου. Πρόκειται για εξαιρετική επιλογή καθώς το υλικό που θα πεταγόταν σε χωματερές αξιοποιείται, μειώνοντας τη χρήση πρωτογενών πρώτων υλών.

Οργανική κάνναβη: Θεωρείται το πιο φιλικό προς τον πλανήτη και το πιο βιώσιμο απ’ όλα τα υφάσματα. Σήμερα, πάνω από 30 χώρες καλλιεργούν την κάνναβη ως βιομηχανικό υλικό καθώς οι ανάγκες της έχουν αυξηθεί. Η βιολογική κάνναβη ανήκει στα αγαπημένα υλικά των βιώσιμων fashion brands καθώς η καλλιέργειά της λειτουργεί ως φυσικό λίπασμα, απαιτεί λιγότερο νερό, δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά, αντίθετα, το απορροφά.

Δεύτερο βήμα: σωστή επιλογή συσκευασίας

Για να πάτε τις αξίες σας ένα βήμα παραπέρα και να αναδειχθείτε ως εταιρεία με οικολογική συνείδηση οφείλετε να υιοθετήσετε την πρακτική των βιώσιμων συσκευασιών.

Βιώσιμες συσκευασίες – δυνατό εργαλείο προώθησης

Οι οικολογικές συσκευασίες που προέρχονται από βιώσιμη διαχείριση των δασών και των υδάτινων πόρων βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών fashion brands. Και όσο αυξάνονται οι αγοραστικές ανάγκες σε ρούχα, με τον ίδιο ταχύ ρυθμό αυξάνονται οι απαιτήσεις για οικολογικές συσκευασίες.

Άλλωστε, οι βιώσιμες συσκευασίες αποδεικνύονται ένας εξαιρετικός τρόπος προώθησης των νέων εταιρειών μόδας, καθώς η φιλοσοφία τους συμβαδίζει με το κύμα της αειφορίας που αναπτύσσεται παγκοσμίως.

Στην Cartabianca στηρίζουμε την παραγωγή μας στη φιλοσοφία της αειφόρου συσκευασίας γι’ αυτό τον λόγο αποκτήσαμε την πιστοποίηση FSC® FSC® C172223) που υποστηρίζει την προστασία απειλούμενων ειδών φυτών και δέντρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των δασών και βοηθά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων.

Ως εταιρεία με ευγενές οικολογικό όραμα, είμαστε βέβαιοι ότι οι σύγχρονες απαιτήσεις στον κλάδο της συσκευασίας μπορούν να επιτευχθούν με βιώσιμες πρακτικές. Προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα και προσφέρουμε στους πελάτες μας customized συσκευασίες, υψηλής ποιότητας και εξαιρετικής ανθεκτικότητας, από υλικά που προέρχονται από καλά διαχειριζόμενα, πιστοποιημένα δάση, ανακυκλωμένα υλικά και άλλες ελγχόμενες πηγες πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Νέες τάσεις αρχίζουν να εδραιώνονται και να μεταβάλλουν το σκηνικό της αγοράς, ανοίγοντας δρόμο σε fashion brands που έχουν στον πυρήνα τους την αειφορία.

Εσείς ακόμα το σκέφτεστε;

Είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε τις καλύτερες βιώσιμες συσκευασίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του δικού σας fashion brand.